HDMI kabels, iedereen kent ze, de kabels om jouw toestellen in hoge kwaliteit te verbinden met je TV.
Maar weet je ook wat de restricties zijn? Hoe lang mag een kabel zijn? En wat met de beeldkwaliteit?
Hopelijk kan onderstaand artikel je wat duidelijkheid geven over het kiezen van de meest geschikte HDMI kabel.
HDMI is ontstaan uit de noodzaak om zowel beeld als geluid door één kabel te kunnen sturen. Bij vroegere kabels werd dit steeds apart gedaan wat een wirwar aan kabels creëerde. Door de jaren werden de kabels steeds beter omdat de toepassingen ook beter werden, denk maar aan 4K beeldkwaliteit. HDMI bestaat in drie verschillende vormen, namelijk Standaard, Mini en Micro. De drie verschillende kabels hebben allemaal hetzelfde doel: video en audio doorsturen zonder kwaliteitsverlies. De Mini en Micro vormen worden eerder gebruikt bij camera’s of andere compacte toestellen.
De meeste HDMI kabels overbruggen een lengte tot 3m. Er wordt aangenomen dat 10m een maximumlengte is om alle data goed te kunnen overbruggen, dit met een goed afgeschermde kabel van hoge kwaliteit. Het is ook belangrijk om een kabel te kiezen met een hoge doorvoersnelheid. Hoe groter de afstand is, hoe lager de doorvoersnelheid zal worden. Dit wordt uitgedrukt in Gbit/s.
Wij gebruiken bij IKANDA steeds de kabels die door onze fabrikanten worden aanbevolen en zullen nooit installaties uitvoeren met niet gecertificeerde kabels. Indien je toch kabels zou gebruiken van lagere kwaliteit dan krijg je kans op ‘sparkles’, dit zijn flitsende pixels in het beeld.
Wil je toch een grotere lengte overbruggen, dan kan je opteren voor optische HDMI kabels. Deze werken met glasvezel in plaats van koperdraad. Hiermee kan je afstanden tot 100m overbruggen.
Er bestaat ook een mogelijkheid om het HDMI signaal draadloos door te sturen. Hiervoor gebruiken wij een Wireless Extender. Deze kunnen tot 30m overbruggen. Hier moet men wel in acht houden dat hoe verder de afstand, hoe slechter het signaal zal worden.
Er bestaan eveneens extenders die gebruik maken van HDMI over Ethernet. Er wordt gebruikt gemaakt van een zender en ontvanger die verbonden zijn met het lokale netwerk via een UTP kabel. De bron en de output(TV) zijn verbonden met een HDMI kabel.
In de eerste versies ondersteunden HDMI kabels een beeldkwaliteit tot 1080p, 60Hz. De allernieuwste kabels gaan tot 10K, 120 Hz. Hz staat voor het aantal keer dat het beeld kan vernieuwen in één seconde. Hoe hoger de refresh rate, des te vloeiender zal het beeld zijn. De kabels ondersteunen steeds lagere beeldkwaliteiten. Zo kan je een bijvoorbeeld een 4k kabel gebruiken om een tv aan te sluiten die ‘slechts’ 1080p ondersteunt.
Er bestaan verschillende versies HDMI kabels, deze worden bijvoorbeeld aangeduid met 1.4, 2.0, 2.0b of 2.1. Hoe hoger de versie, hoe beter de kwaliteit van het signaal. HDMI 2.1 geeft bijvoorbeeld een resolutie tot 8K en volledige HDR beelden door. Let wel goed op dat de apparaten die je gebruikt ook de juiste HDMI versie ondersteunen!
Lees hier meer over onze LG non-touch displays
Lees hier meer over onze i3 interactieve touch displays
Stijn Borloo, System Engineer, 9/01/2023